Kazan Sistemleri

Katı yakıtlı kazan sistemleri dünya üzerinde en ucuz yakıt tükten kazanlardır. Bu kazan sistemleri kömürlülerde çalışma mantığına göre ikiye ayrılır.

Manuel Kazan

Öncelikle sirkülasyon pompası açılır. Kazan termostatında istenilen sıcaklık ayarlanır. Bu değer en az 55°C olmalıdır. Tutuşturma önden yapılır. Burada köz haline gelen kömürler, kazanın yan taraflarına doğru ızgara boyunca itelenir. Ön tarafta ızgara üzerinde açılan boşluğa yeni kömür konulur. Yanmaya devam eden köz haline gelmiş olan kömürün üzerine yeni kömür atılmaz, yastıklama şekliyle közün yanına yerleştirilir. Daha sonra fan çalıştırılır. Hava akımıyla önden arkaya doğru giden alev yanmayı sağlar.

Katı Yakıtlı Kazan Sistemleri

Stokerli Kazan

Depodaki kömür, zaman ayarlı olarak çalışan helezonla yakma potasına taşınır. Yanma potanın altında değil üst tarafında oluşur. Kömür potanın üstüne dökülmez, alttan beslenir, arkadan gelenlerle üste doğru çıkmaya başlar. Böylece altta yanmayan kömür kalmaz. Kömür henüz yanmaya başlamadan sıcaklığı yükselir. İçinde bulunan gazlar kömürden önce potanın üst seviyesine çıkarak yanarlar. Bu gazlar, dışarı kaçamadan yandıkları için verim yükselir. Yakma potasında kömür yığılması veya eksikliği olmaması için helezonun çalışma ve duraklama süreleri panodan ayarlanır. Kazana “uyuma” yaptırılabilir, böylece her gün yeniden yakılması gerekmez.

Stokerli Sistemin Avantajları:

  • Yakıt Tasarrufu: Gelişmiş elektronik kontrol sistemi sayesinde; kömür, doğalgazlı sistemlere yakın hassasiyetle kontrollü olarak kullanılır.
  • İşletim Rahatlığı: Geniş yakıt deposuna (bunker) bir kerede konulan kömür, kendiliğinden programlı olarak kazana beslenir. Periyodik gözlem yeterlidir.
  • Ekonomik Fiyatlı Yakıt Kullanımı: Stokerli sistemde kullanılan küçük taneli kömür, parça kömürden daha ucuzdur.
  • Daha Yüksek Verim: Stokerli sistemde kazana alttan verilen kömür henüz yanmaya başlamadan, üstte devam eden yanma sayesinde ısınır. Normalde bacadan duman olarak atılan bu gazlar, burada ise köz üzerinden geçerken yanar. Bu da manuel sisteme göre ilave verim artışı sağlar.
  • Esnek Yapı: Yakıt deposunun (bunker) standart konumu (kapaklara doğru bakıldığında) sağ taraftadır. Eğer sipariş sırasında belirtilirse diğer tarafa alınabilir

Stokerli Kazan Fonksiyonları

Stokerli Kazan Panosu: Su sıcaklığı daha gelişmiş parametrelerle kontrol edilir, tasarrufa yönelik işlevler çok daha fazladır.

Fan Kontrolü: Aç-kapa çalışan bir termostat kullanılır. Sistem termostata girilmiş olan sıcaklıkla, o andaki kazan suyu sıcaklığı arasındaki farka göre fan hızını ayarlar. Sıcaklık farkındaki her 1°C’lik değer için fan hızındaki artış oranı %4’tür.

Sirkülasyon Pompası Kontrolü: Kazan içindeki suyun sıcaklığı 45°C’nin altına düştüğünde pompa termostatı sirkülasyon pompasını otomatik olarak kapatır. Böylece yeteri kadar ısınmamış olan suyun gereksiz yere dolaşımı önlenerek, yoğuşmadan dolayı katran oluşumunun önüne geçilir ve ayrıca elektrik tüketiminde de tasarruf sağlanır.

Yakıt Bittiğinde Otomatik Duruş: Kazan suyu sıcaklığı 35°C’nin altına düşerse fan otomatik olarak kapatılır. Bu arada yakıt bittiğine ilişkin uyarı ekranda belirir.

Acil Durum İşlevi: Sistem sıcaklık sensöründen bir değer okuyamazsa veya sıcaklık 95°C’nin üzerine çıkarsa, ekranda sıcaklık değeri yanıp sönmeye başlar, sesli-ışıklı uyarı verir ve fan otomatik olarak kapatılır

Donma Engelleme İşlevi: Kazan suyu sıcaklığı 5°C’nin altına düştüğünde kazan çalışmıyorsa bile pompa otomatik olarak devreye girer. Bu sırada sistemdeki diğer göstergeler aktif olmaz.

Fan By-pass İşlevi: İstenirse fan pano kontrolünden çıkarılıp, manuel olarak çalıştırılabilir.

Helezon Kontrolü: Yakıt besleme helezonu, ayarlanacak besleme-bekleme sürelerine göre zaman ayarlı olarak çalışır.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?